Hertenrugfilet recept met chocolade vijgen saus

Hertenrugfilet recept met chocolade vijgensaus | BBQuality

Inleiding

Deze hertenrugfilet met vijgen chocolade saus is een echte aanrader voor het kerstdiner. Net iets anders dan normaal, maar zo erg lekker en niet te moeilijk om te maken. Lees verder voor de bereiding van dit hertenrugfilet recept!

Ingrediënten

Hertenrugfilet

Saus

  • 2 eetlepels vijgenjam
  • 5 gram pure chocolade
  • 350 milliliter wildfond
  • 250 milliliter rode wijn
  • 1 kaneelstokje

Erwtenpuree

Hasselback aardappel

Sjalotten

  • 6 sjalotten
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • olie


Wat je verder nog nodig hebt...

Laten we beginnen!

BBQ voorbereiden

Begin met het aansteken van de BBQ met een helft voor directe hitte en andere helft voor indirecte hitte. Als het mogelijk is, is het goed om de directe kant zo dicht mogelijk op de kolen te plaatsen. Laat de BBQ opwarmen tot een dome temperatuur van 220 graden Celsius.

Hertenrugfilet

Voor het hertenrugfilet recept begin je met het dubbelklappen van de hertenrugfilet, zodat hij maar de helft zo lang is en snijd hem daar door midden. Leg nu de afgesneden kant omgedraaid op de andere helft, zodat de filet overal ongeveer even dik is. Leg vervolgens de plakken spek op de zelfde breedte als de filet, zodat je dadelijk hier de filet in kunt oprollen.

Strooi de Cubana Beef Rub uit over de spek en leg de filet hier nu boven op. Rol de spek om het vlees en bind deze af met slagerstouw, zodat hij goed zijn vorm blijft houden.

Grill eerst de met spek omwikkelde hertenrugfilet aan op de directe zijde van de BBQ. Leg het vlees daarna op de indirecte zijde en gaar hem tot een kern van 50 graden Celsius. Haal de filet van de BBQ en laat deze minimaal 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Saus maken

Zet een skillet op de directe zijde van de BBQ en laat deze warm worden. Zodra hij warm is, giet er dan de rode wijn in en leg het kaneelstokje erbij. Laat het geheel vervolgens voor 2/3de inkoken.

Zodra dat is gebeurd, voeg dan de wildfond toe en laat het geheel weer voor 2/3 inkoken. Haal nu van de BBQ en zet het eventjes apart totdat je de borden gaat opmaken. Vlak voor je de borden gaat opmaken, breng je de skillet weer aan de kook. Voeg twee eetlepels vijgenjam toe aan de saus en meng dit goed door.

Haal de skillet van de BBQ en voeg de chocolade klein beetje per keer toe.

Tip: blijf tussendoor proeven tot gewenste smaak, er is niet veel chocolade nodig.

Door met de Hasselback aardappel

Zorg dat de aardappelen goed schoon zijn! Snijd ze in dunne plakken, maar niet volledig door. Zorg dat ze wel nog aan elkaar blijven zitten. Zet de aardappelen vervolgens in een skillet en meng de olie met de Jalapeño Bacon Rub. Lepel dit over de aardappelen. Zet de skillet op de indirecte zijde en gaar deze voor ongeveer 90 minuten.

Sjalotten

Snijd een klein stukje van de kont en de punt van de sjalotten af, snijd ze door de midden en verwijder de schil. Meng nu de sojasaus en de honing in een kommetje door elkaar. Warm een skillet op de directe zijde voor en bak de snij kant van de sjalotten aan in een beetje olie. Draai ze nu om en bak kort aan de bolle kant en draai ze weer terug om op de snijkant.

Voeg nu het soja-honingmengsel toe aan de skillet. Schud de pan zachtjes door elkaar en houd de saus in de gaten, want die gaat nu snel! Zodra deze mooi ingedikt en sticky is, haal je de skillet van de BBQ en de sjalotten uit de skillet.

Erwtenpuree

Kook de erwten 7 minuten in kokend water met een beetje zout. Giet deze af in een zeef en doe ze in de maatbeker van de staafmixer. Voeg de Jalapeño Baon Rub en de room toe aan de erwten. Pureer vervolgens de erwten met de staafmixer. Doe de puree in een spuitfles of spuitzak.

Aan tafel!

Knip het slagerstouw van de filet. Om dit hertenrugfilet recept perfect te presenteren, snijd je het vlees in mooie plakken. Verdeel deze over de borden. Leg nu op elk bord en aardappel en serveer de rest van de aardappel er los bij. Spuit daarna redelijk wat dotten van de erwten puree speels over de borden en leg op 3 dotten 3 halve sjalotten. Lepel wat van de saus over de borden en serveer de rest apart. Garneer de filet nog wat af met grof zeezout. 

Smakelijk eten!

BBQuality-TV laat je graag dit recept zien!

Maak je mijn hertenrugfilet recept met chocolade vijgen saus en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story