Bizon picanha met een frisse aardappelsalade recept | BBQuality

De picanha is een mals stuk rundvlees in de vorm van een driehoek met een roomwitte vetlaag erbovenop.

Wat voor soort vlees is picanha?

Wat voor soort vlees is picanha nu eigenlijk? Het woord Picanha komt uit het Braziliaans en dit stukje vlees wordt daar erg veel gegeten. Het vlees is afkomstig van het staartstuk van een rund. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het vlees zo mals is als boter.

In de supermarkt kun je picanha vinden in hele dunne plakjes: rosbief. Maar niet als één geheel. Deze vind je alleen bij de echte slagers!

Hoe heet picanha in het Nederlands?

In het Nederlands heet picanha staartstuk. In Nederland werd het staartstuk altijd uitgesneden zonder de rand vet erop. De populariteit van de picanha is zo toegenomen door het bbq’en, dat het vlees alleen nog maar met vet wordt uitgesneden. Dit levert simpelweg meer op dan een staartstuk.

Is picanha mals?

De picanha is een mals stuk vlees wanneer het van een goed runderras komt. Niet elke picanha is even mals. Als de picanha afkomstig is van een vetter ras, bijvoorbeeld een Angus, dan is het vlees automatisch malser. Het is namelijk belangrijk dat de rund vlees in de spieren opslaat. Dat noem je marmering. Hoe meer marmering, hoe malser het vlees.

Wat is picanha steak?

De picanha steak is een lap die wordt gesneden van de gehele picanha. Deze kan je zo bakken of op een spies doen. Gebruik hiervoor dit heerlijke recept!

Waar smaakt picanha naar?

De picanha is een relatief mager stukje vlees en heeft van nature niet superveel smaak. Het is dan ook belangrijk dat je het vetrandje van de picanha laat zitten. De combinatie van mager vlees en vet zorgt voor een ware smaaksensatie.

Hoe duur is picanha?

Bij BBQuality heb je verschillende soorten picanha’s die variëren in prijs. We bieden allerlei andere soorten picanha aan. Denk aan Wagyu Picanha, Angus Picanha Steak en Kalfspicanha.

Hierin maken we onderscheid tussen ‘Grainfed’ en ‘Grassfed’. Grainfed is over het algemeen wat hoogwaardiger vlees. Dit komt omdat de dieren daarbij de laatste honderd dagen graan gevoerd krijgen. Graangevoerd rundvlees is daardoor altijd malser en smaakvoller.

Wat is beter, bavette of picanha?

Smaken verschillen uiteraard en het een is niet beter dan het ander. Het zijn twee verschillende stukken vlees die je ook anders bereid. Bij een bavette is de draad van het vlees wat grover, omdat de bavette werkvlees is. De picanha heeft een wat fijnere draad en lijkt iets meer op een biefstuk qua structuur. De bavette is ook sneller te bereiden, omdat het een dunner stuk vlees is. De picanha is wat dikker en heeft daardoor een langere gaartijd.

Picanha bereiden

Het bereiden van een picanha kan op verschillende manieren. Bij de populairste methode start je met indirect garen tot een kerntemperatuur van 45 graden Celsius. Vervolgens de bbq opstoken en het vlees met de vetkant naar beneden garen.

In onderstaande video laten wij twee manieren zien. Check die zeker even!

Sommige mensen houden niet van teveel vet. Dan kun je ervoor kiezen om het vet in te snijden. Dit doe je door een klein beetje van het vet eraf te snijden, om vervolgens +/- 1 centimeter vet over te houden.

Tip! Wanneer je de picanha van de bbq haalt, dek ‘m dan voor ongeveer 10-15 minuten af met wat aluminiumfolie. Niet te strak eromheen, maar erop leggen en een beetje aanduwen. Zo kunnen de sappen zich verdelen in het vlees, ook wel ‘rusten’ genoemd, en heb je een overheerlijk stuk vlees!