Een tomahawk steak is een indrukwekkend stuk rundvlees dat eigenlijk een ribeye steak is met een groot deel van de rib er nog aan vast. Door de lange rib, die vaak wordt gereinigd van overtollig vlees en vet om het bot bloot te leggen, lijkt de steak op een tomahawk-bijl, vandaar de naam.

Hier zijn enkele kenmerken van de tomahawk steak:

 1. Grootte: Vanwege het bot kan een tomahawk steak behoorlijk groot zijn, vaak tussen de 800 gram en 1,3 kilo of zelfs meer.
 2. Vetmarmering: Net als andere ribeye steaks heeft de tomahawk vaak een goede vetmarmering, wat zorgt voor een rijke smaak en een mals stuk vlees.
 3. Presentatie: De kenmerkende vorm van de tomahawk steak maakt het een favoriet voor speciale gelegenheden en etentjes waar presentatie belangrijk is.
 4. Bereiding: Door de grootte en dikte van de tomahawk steak, wordt het vaak eerst aan beide kanten gegrild of dichtgeschroeid om een mooie korst te krijgen, en daarna langzaam afgewerkt in een oven of aan de zijkant van een grill totdat het de gewenste gaarheid bereikt heeft.
 5. Prijs: Tomahawk steaks kunnen duurder zijn dan andere steaks vanwege hun grootte en de indrukwekkende presentatie.

Het is niet alleen een heerlijk stuk vlees, maar de tomahawk steak biedt ook een indrukwekkende presentatie die bij veel vleesliefhebbers in de smaak valt.

Is Tomahawk hetzelfde als ribeye?

Een tomahawk steak en een ribeye steak komen uit hetzelfde deel van het rund, namelijk de rib. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de lengte van het bot en de presentatie:

 1. Tomahawk Steak: Deze steak wordt zo gesneden dat een groot deel van het ribbot eraan vast blijft zitten, wat het uiterlijk van een tomahawk-bijl of een oorlogsbijl geeft. Het bot is vaak lang en wordt gereinigd van overtollig vlees en vet om het bot zelf meer zichtbaar te maken. De tomahawk is in wezen een bone-in ribeye met een lang bot.
 2. Ribeye Steak: De ribeye kan zowel met bot (bone-in) als zonder bot (boneless) worden verkocht. Als het met bot is, is het bot meestal korter dan dat van de tomahawk. De ribeye staat bekend om zijn rijke vetmarmering, wat het een van de malste en smaakvolste steaks maakt.

Dus ja, het vleesgedeelte van de tomahawk en ribeye is in essentie hetzelfde. Het grote onderscheid zit hem in de presentatie en de lengte van het bot dat aan de steak vastzit.

Wat kost een kilo Tomahawk?

De prijs van een kilo tomahawk steak varieert afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Kwaliteit van het vlees: Prime of hoogwaardige runderen zullen duurder zijn dan keuzedieren of standaard kwaliteit.
 2. Herkomst van het vlees: Rundvlees geïmporteerd uit bekende regio’s zoals Wagyu uit Japan of Angus uit bepaalde delen van de VS kan duurder zijn dan lokaal of minder bekend rundvlees.
 3. Waar je koopt: Aankoop bij gespecialiseerde slagerijen of gastronomische winkels kan een hogere prijs hebben dan bij grote supermarkten of groothandels.
 4. Aanbiedingen: Soms zijn er aanbiedingen of kortingen op steaks, wat de prijs per kilo kan beïnvloeden.
 5. Regio: In sommige landen of regio’s is rundvlees in het algemeen duurder vanwege importkosten, belastingen of andere economische factoren.

De prijzen voor tomahawk steaks bij BBQuality variëren van ongeveer €45 tot €60 per kilo of zelfs meer, afhankelijk van bovenstaande factoren.

Wat is het verschil tussen een Tomahawk en een Cote de Boeuf?

Zowel de tomahawk als de côte de boeuf zijn premium stukken rundvlees die uit het ribgedeelte van het rund komen. Hoewel ze vergelijkbaar zijn qua smaak en textuur, zijn er enkele verschillen in naam en presentatie:

 1. Tomahawk:
  • Naam: De term “tomahawk” is afgeleid van de vorm van de steak, die lijkt op een tomahawk-bijl vanwege het lange ribbot dat eraan vastzit.
  • Bot: Het kenmerkende aan een tomahawk steak is het lange ribbot dat is schoongemaakt en uitsteekt, waardoor het lijkt op een bijl.
  • Steak: Het is in wezen een ribeye steak met een lang bot eraan vast.
 2. Côte de Boeuf:
  • Naam: “Côte de boeuf” is Frans voor “rib van rundvlees”.
  • Bot: Hoewel côte de boeuf ook een bot-in steak is, is het bot meestal korter dan dat van een tomahawk en steekt het niet zo prominent uit.
  • Steak: Het is een dikke ribeye steak met het bot erin, maar zonder de kenmerkende lange steel van de tomahawk.

Hoewel de manier waarop ze worden gesneden en gepresenteerd kan verschillen, zijn beide stukken vlees afkomstig van het ribgedeelte van het rund en bieden ze een rijke, gemarmerde smaak en textuur die veel vleesliefhebbers waarderen. De keuze tussen de twee komt vaak neer op persoonlijke voorkeur voor presentatie en bereidingsstijl.