De naam Wagyu zegt in de Japanse taal precies wat het inhoud. ‘Wa’ is een Oudjapanse verwijzing naar Japan en ‘Gyu’ betekent rund. We hebben dus te maken met een Japans (wa) rund (Gyu) Het vlees afkomstig van deze beesten is enorm gemarmerd. Gemarmerd of marmering is een benaming die in de slagerswereld wordt gebuikt. Marmering is een ander woord voor de kleine vetadertjes die door de spieren van het vlees lopen. Dit vet is heel gezond, je wordt er niet dik van. Tijdens het verwarmingsproces gaat dit vet op in het vlees. Hierdoor ervaar je een nog intensere smaak. Hoe meer vet er door de adertjes loopt hoe smaakvoller het vlees. Ter beoordeling van het Wagyu vlees heeft men zelfs een classificering of schaal opgesteld. Deze noemt men de ‘Wagyu Marbling Scale’. De hoogste kwaliteitsscore op de Wagyu Marbling Scale is 12 (alleen te krijgen in Japan). Deze schaal heeft bijna 90% marmering en een olieachtig laagje. Dat laagje kun je met theelepeltje eten, zo mals. Het Wagyu rundvlees waarmee wij werken is natuurlijk van een prachtige kwaliteit. Een ervaring die je in je leven beleefd moet hebben. Je zult ervaren dat dit vet echt een fantastische smaak afgeeft. Het Wagyu vlees waar wij mee werken zit tussen de 10 en 12 Wagyu Marbling Scale. Dat is in Nederland bovengemiddeld.

Wij zijn dan ook enorm trots dat we dit vlees in onze webshop mogen verkopen!

De geschiedenis van het Wagyu vlees.

De oorsprong van het zwarte Wagyu-rund in Japan gaat terug naar de dieren die rond de 2e eeuw werden ingevoerd vanaf het Aziatische vasteland. Tot aan de 19e eeuw werd rundvee in Japan niet benut om het vlees of de melk, maar uitsluitend als trek- en lastdier in zowel de landbouw als in de mijn- en bosbouw. Eeuwenlange selectie op spier­kracht en uithoudingsvermogen had, in met name het westen van Honshu, een groot aantal plaatselijke foklijnen doen ontstaan. Het lastig te bereizen bergachtige terrein en de vaak geïsoleerde ligging van menselijke nederzettingen hier, bemoeilijkte genetische uitwisseling tussen lokale fokkudden. Deze kudden – “Tsuru” genoemd – waren vaak uit de nakomelingen van slechts enkele dieren ontstaan en inteelt werd daarom doelbewust toegepast. Het fokken gebeurde door geprivilegieerde bezitters van –in Japan zeer schaarse– weidegrond, die het zich konden veroorloven grotere groepen dieren te huisvesten. Afstammelingen van een beroemde kudde als de “Takenotani-tsuru” in de prefectuur Okayama brachten al aan het begin van de 19e eeuw hoge bedragen op.

De Westerse invloed op het Wagyu vlees.

Na een langdurige isolatie van Japan stelde keizer Meiji (1867-1912)zich open voor invloeden vanuit het Westen. Hierdoor werd ook het verbod op het eten van vlees ingetrokken. Door deze verandering werd er door de overheid aangemoedigd om andere (buitenlandse) rassen te introduceren, met als doel de kwaliteiten als werkdier binnen de eigen veestapel te verbeteren en om daarnaast de opbrengst van vlees en melk te verhogen. Aan het op grote schaal inkruisen van voornamelijk Europese rassen kwam echter in 1910 met het instorten van de buitensporig gestegen veeprijzen een einde. Gebleken was dat weliswaar een grotere veestapel was ontstaan met een verbeterde melkgift, maar het nadeel was dat de bruikbaarheid als arbeidskracht en de vleeskwaliteit sterk waren verminderd. Hierdoor werd het fokprogramma opnieuw gesloten voor beïnvloeding van buiten. Slechts op de twee eilanden Mishima en Kuchinoshima werd het fokken met buitenlandse rassen ‘geaccepteerd’. Deze runderen vormen daarom authentieke Japanse rassen. Het “Mishima-rund” wordt als nationaal erfgoed beschouwd en mag daarom niet worden geëxporteerd.

BBQuality.

BBQuality staat voor betaalbaar kwaliteitsvlees voor op de barbecue. Ons BBQuality vlees is van nature al heerlijk van smaak, maar met een bbq marinade, ook wel rub genoemd, kunt u uw vlees op de door u gewenste smaak brengen. Bestel uw BBQ vlees vandaag en ervaar de smaak van BBQuality!