Bavette / vinkenlap

Bekijk onze recepten

Video

Hoe bak ik bavette op de BBQ?BBQuality TV op Youtube

Hoe bak ik bavette op de BBQ?

In dit filmpje laat Dirk zien hoe je de verschillende soorten Bavette op de BBQ kan bereiden. Claus legt het verschil uit tussen de soorten Bavette die we in onze shop aanbieden.

Meer informatie

Bavette/vinkenlap

Echt helemaal weggeweest is hij nooit. Wel is de bavette een hele tijd terug wat in de vergetelheid geraakt, maar momenteel is het weer mateloos populair! De bavette is een stuk vlees afkomstig uit de zij van het rund, en staat in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘vinkenlap’ of ‘maanvlees’. In het Engels staat het bekend als ‘flap meat’ of ‘flank steak’, refererend naar de plek uit het lichaam waar het vandaan komt. Het is afkomstig uit een deel van het lichaam dat het rund vrij actief gebruikt, waardoor het beschouwd wordt als werkvlees. Hierdoor krijgt het een stevige bite, maar het is wel heel mals.

Bavette heeft een onderscheidende smaak. Het is aan te raden het vlees op z’n Frans (‘Bleu’ of ‘Saignant’) te serveren. Dit wil zeggen dat hij bijna rauw moet zijn, maar aan de buitenkant mooi gebruind. Door de structuur van het vlees is het belangrijke dat je met een scherp mes ‘op de draad’ snijdt. Dit is het tegenovergestelde van met de draad mee. Wanneer je met de draad mee snijdt, wordt het vlees sneller als taai ervaren.

De vinkenlap

Een vinkenlap is een bavettesoort. De vinkenlap heeft een iets fijnere structuur en is iets gelijkmatiger verdeeld dan het broertje van de vinkenlap: maanvlees. Met een vinkenlap kun je bovendien enorm veel kanten op. Bekijk bijvoorbeeld eens dit recept, waarin we laten zien hoe je met met een vinkenlap een verrassend gerecht op tafel kunt zetten. Of kijk eens naar de ‘bavette-aflevering’ van BBQuality, waarin we je basisbereiding van dit vlees uitleggen inclusief wat leuke varianten.

Probeer deze bavettesoort nu zelf ook!

Veelgestelde vragen

Online vlees bestellen, hoe werkt dat?
Hoe wordt het verpakt?
Een BBQuality maandabonnement, wat houdt dat in?