Tomahawk steak met godenboter recept

Tomahawk steak met godenboter recept | BBQuality

Tomahawk steak met godenboter recept

Een heerlijk bourgondisch gerecht, een dikke tomahawk steak in combinatie met "godenboter". In landen als Zuid-Afrika of Dubai wordt het beenmerg uit de mergpijp als delicatesse gezien en wordt het "butter of the gods" genoemd oftewel "godenboter". Deze mergpijpen zijn in de lengte gezaagd, het merg blijft op deze manier mooi in het bot zitten.

Tijdens de bereiding wordt het beenmerg zo zacht als boter en het is enorm vol van smaak. Bij deze bereiding maken we een frisse rauwkost en roosteren we er knoflookbrood bij. Dat past geweldig bij dit vleesgerecht. 

Ingrediënten

  • 100 milliliter appelazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1 venkel
  • 2 mini komkommers
  • 1 bosje radijs
  • 1 bakje kiemscheuten van broccoli en rode biet
  • 100 gram rucola sla

Benodigheden

Voorbereiding

We beginnen met het maken van de groente met zoetzuur.

Meng de appelazijn, suiker en honing door elkaar en laat de suiker goed oplossen.

Verwijder van de venkel en radijs het loof en snijd deze in dunne plakken. Snijd ook de kleine komkommers in dunne plakken. Doe de gesneden groente per soort in een bakje, dan is het later makkelijker bij het opmaken van het gerecht.

Verwijder de stelen van het bosje peterselie en hak deze fijn. Je hebt ongeveer 4 volle eetlepels nodig. Pers twee tenen knoflook en meng dit met de gehakte peterselie en 6 eetlepels olijfolie. Breng nu op smaak met gemalen zeezout.

Steek de BBQ aan, maak een indirecte zone en zorg voor een temperatuur in de BBQ van 140°Celsius.

Leg de tomahawk steak op een snijplank en bind deze rondom stevig vast met rolladetouw.

Bereiding

Kruid de tomahawk steak met gemalen zeezout en peper, dit maal je ook over het merg. Leg de tomahawk steak en mergpijpen op het rooster. Als de mergpijpen niet stabiel liggen dan kun je ze in een prop aluminiumfolie duwen. Zo creëer je dan de nodige stabiliteit.

We roken het vlees voor 15 minuten met de rooksnippers van appelhout.

Gaar de tomahawk steak tot ongeveer 45°Celsius in de kern, meten is weten, dus een kerntemperatuurmeter is geen overbodige luxe. De mergpijpen hebben ongeveer een half uur nodig. De merg wordt heel zacht als deze een temperatuur van 65° Celsius heeft bereikt. Mochten de mergpijpen eerder klaar zijn dan kun je ze even van het rooster afhalen.

Verdeel, tijdens het garen van het vlees en de mergpijpen, het zoetzuur over de gesneden groente. Meng het vervolgens door elkaar.

Als de kerntemperaturen bereikt zijn, bouwen we de BBQ om, zodat we direct kunnen gaan grillen. Even de boel oppoken en dan lekker de tomahawk steak op hoge temperatuur afgrillen tot 50° Celsius in de kern. Leg de mergpijpen tegelijkertijd aan de rand van het rooster en schep wat van het kruidenmengels over het merg. Prik hier en daar in het merg, zodat de smaken er lekker in trekken. Je ziet het vocht borrelen in het bot. Het ruikt al heerlijk. Dit is al genieten tijdens de bereiding!

Snijd de limoen doormidden en grill deze eventjes mee. Dit geeft het limoensap een fijnere smaak.


Roosteren en opmaak

Ondertussen kun je het in plakken gesneden knoflookbrood roosteren. Heb je te weinig ruimte op het rooster, dan kun je deze ook roosteren in een voorverwarmde oven.

Als de tomahawk steak de kerntemperatuur heeft bereikt, dan laten we deze even rusten onder een laagje aluminiumfolie, niet strak ingepakt.

Giet het zoetzuur van de gesneden groente, zodat er zo min mogelijk vocht in het gerecht komt.

Opmaak

Snijd het vlees van de tomahawk steak los van het bot en snijd deze daarna in mooie dunne plakken.

Decoreer het beenmerg met plakjes radijs, rode bietscheuten en shiso. Knijp een beetje sap van de gegrilde limoen over het beenmerg. Zet daarnaast een schaal met rucola sla met de rest van de rauwkost en wat broccoli scheuten op tafel.

Dit is echt heerlijk! Geroosterd knoflookbrood met daarop rucola sla, rauwkost en vervolgens belegd met dungesneden stukjes tomahawk steak. Maak dit feestelijk broodje af door er een schepje, met het kruidenmengsel op smaak gebrachte beenmerg, op te lepelen.

Smakelijk eten!!!

Maak je dit tomahawk steak met godenboter recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.